Att inte vara med i systemet

publicerat i Gravid igen;
Efter att man har fött barn så ingår man i något som heter BB-vård i hemmet. Efter två läkarkontroller blir man utskriven därifrån och sedan tar BVC över. I början så är man på BVC stup i kvarten för att kolla vikt och så vidare för att sedan vara där färre kvartar när barnet är större. I alla fall så ska man inom en vecka efter att man har blivit utskriven från BB-vård i hemmet få en tid för hembesök av en bebismorska (barnmorska på BVC, Fiona har döpt om dom) så jag har förväntat mig att höra något varje dag. Men det har vart tyst.
I onsdags ringde jag (hade provat på tisdagen med men ingen svarade) att ringa till vår BVC-mottagning och då visade sig att de har glömt oss (i onsdags hade vi vart utskrivna i en vecka). Vi var alltså BVC-lösa om jag inte hade ringt och gud vet hur länge. Efter samtalet med den bebismorskan så sa i vart fall min magkänsla och mina hormoner som rasade att vi skulle byta BVC. Mycket för att bemötandet var riktigt dåligt. Sedan använde hen formuleringen "så små bebisar ska" hit och dit. Och det är möjlighet att så små bebisar ofta bör, i regel eller mest frekvent gör något. Men att leva efter devisen att alla små bebisar gör på exakt samma sätt tror inte jag på och därmed tänker jag att jag får bättre synk med en annan bebismorska som kan inse att alla kanske inte är unika men att det finns mer än en variant på bebis.
Sagt och gjort, jag bytte till Unicare här i Skövde och fick en tid redan idag för att  vart fall väga. Nu är det över två veckor sedan v i fick en vikt på lillasyster så vi vet inte alls hur det går. Vilket är skitjobbigt om det visar sig att det inte gått bra och att vi får reda på det först nu. Det som kan gå obra är att barnet äter för lite och går upp för lite så man får göra små justeringar i amningen. Men det är just vikten som styr det. Och även om amningen känns väldigt bra så är det svår att uppskatta vikten. För även om de växer snabbt de här små rackarna så hinner man inte se det från dag till dag.
Så, dagens mission är att ta oss till stan och väga henne. Jag håller tummarna att allt bara ser bra ut och att hon har gått upp mer än vad hon borde. Eller att hon i alla fall ligger på gränsen för ok. To be continued!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anonym:

Här i Göteborg ska man ringa och registrera sitt nyfödda barn hos en BVC, helst den man hade MVC vid. Sen får man hoppas att det finns plats där, annars får man ringa nästa, eller nästa, eller nästa eller om man har tur bli överflyttad till en annan mottagning. Hade ingen aning om det innan sista barnet (andra var på specialist BVC) så jag hade lätt kunnat vara hemma flera veckor innan jag började ana oråd.

Svar: Men herregud! Hade det vart så här hade jag nog gett upp och skaffat mig en noggra hushållsvåg. Okej att man ska ringa men kanske till ett BVC då, inte runt hela stan. Det löste sig nu ändå, tack och lov, och vägningen gick bra så jag kom undan hyfsat enkelt ändå. Krävde bara ett par samtal :)
Yohanna af Skovde

2:a kommentar, skriven , av Anonym:

Jag glömde skriva under med Kristin, men det ser du säkert :)

3:e kommentar, skriven , av Anonym:

Jag glömde skriva under med Kristin, men det ser du säkert :)

4:e kommentar, skriven , av Emelie:

Hoppas det gick bra med vägningen! Det är ju alltid lite nervöst inför de där vägningarna, man vill ju så gärna att ens lilla bebis ska tjockna på sig som sig bör.

Svar: Det gjorde det! Ska skriva mer om det i veckan :)
Yohanna af Skovde

5:e kommentar, skriven , av Lisa Karlberg:

Här i Malmö ska man registrera sig själv. Det fattade ju inte jag, som nyförlöst med första barnet. Lämnade helt sonika papperna tomma på bb. Kom dock på det efter nån vecka! Hahaha. Men de gjorde inte heller hembesök. Bytte bvc efter ett tag.

6:e kommentar, skriven , av Lisa Karlberg:

Här i Malmö ska man registrera sig själv. Det fattade ju inte jag, som nyförlöst med första barnet. Lämnade helt sonika papperna tomma på bb. Kom dock på det efter nån vecka! Hahaha. Men de gjorde inte heller hembesök. Bytte bvc efter ett tag.

Svar: Alltså att man ska ha koll på såna saker också när jag knappt vet vilket bröst barnet åt på sist. Jisses! Tur att det verkade gå bra ändå. Och vägningen gick bra för oss så det var ingen fara :)
Yohanna af Skovde

7:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Får jag fler barn kommer jag välja bort BVC, ska endast gå dit för vaccination. Jag tycker bara man var stressad av att gå till barnsjuksköterskan för att väga speciellt då jag såg att han gick upp i vikt. Magkänslan säger ändå väldigt mycket tycker jag :). Hoppas ni fick en bättre barnsjuksköterska på det nya stället :)

Svar: Ja vi har fått en mycket bättre nu och det känns bra att gå dit! :)
Yohanna af Skovde

8:e kommentar, skriven , av Kourtney Yasmine Styles:

Meh! Att bara glömma bort er sådär!
Plus att hur ska man kunna veta att MAN SJÄLV ska behöva registrera om ingen informerat om detta innan?!!

Svar: Eller huur! Och nu skulle vi inte ens behöva ringa själv men jaja och nåväl, nu har vi en BVC-mottagning i alla fall :)
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :