Orkidéer i vattenkultur

publicerat i Växter;
Sätt din orkidé i vattenkulturJag fick en orkidé när Fiona föddes som var superfin. Och sedan verkade den dö. För varje gång den vissnade ner kom jag plågsamt på att de skitsvåra att hålla vid liv. Jag och mamma besökte en gång en man som hade orkidéer i ett helt växthus och det verkade minst sagt vara en vetenskap. Men, så svårt är det faktiskt inte!
Så får du din orkidé att blomma igenFörst och främst oberoende på hur man har orkidéerna så är ett bra tips som jag fick av en kompis att skölja av bladen från damm emellanåt. Vattnet får inte komma ner i bladklykorna men annars är det bara att vaska på. Redan då när min orkidé stod i bark märkte jag att den mådde betydligt bättre av det, så det är ett tips på vägen!
Ge orkidén mer vatten och mer ljusMen så till det andra tricket, och det är att ta bort barken helt och bara sätta dem i vatten. Den ni ser på bilden är nyköpt så blommorna kan jag inte ta cred för. Men Fionaorkidén har efter att jag satt den i vatten fått fler blad, en extra stängel (så den har numera två), åtta blommor på den ena och tre-fyra knoppar som är påväg på den andra också. En annan trött orkidé fick börja stå i enbart vatten och den har fått två nya blad och en stängel med tre knoppar på. All förbättring har kommit nästan omgående efter att jag satt orkidén i vatten så ja, det beror helt klart på att de får mer vatten och att rötterna får mer ljus!
Knepet är att ta en genomskinlig glasvas (funkar med en gammal syltburk med!) och sedan rensa kring rötterna så gott det går. De enda rötter jag har klippt bort är de som är knastertorra, men annars har jag inte friserat rotsystemet mer än så. Sen häller jag i vatten, och det behöver inte vara mycket så länge ett par rötter ligger i det. Vattnet byter jag när det börjar se skitigt ut. Var dock noga med att vattnet inte får gå upp till bladsystemet utan enbart rötterna ska vara i vatten.
Observera att alla mina tips kommer från sånt jag har läst så jag tar inte cred för något av det annat än att jag sammanställt det jag lärt mig i det här inlägget. Grejen är att orkidéer naturligt har tillgång till vatten (hög luftfuktighet) och att rötterna inte ens är i bark eller jord och därmed får de mycket ljus. Så att hantera en orkidé på samma sätt som de lever i det vilda är ju egentligen inte så konstigt. De har det också ganska skuggat eftersom de växer nere i djungeln på träd med stora träkronor så de behöver inte ha så mycket ljus heller. I en facebookgrupp jag är med i har fler testat och flera vittnar om att orkidén som typ aldrig blommar börjar få både nya blad, stänglar, knoppar och såsmåningom blommor direkt.
Har du testat ha orkidéer i vattenkultur?

Taggar: blommande orkidé, få orkidé att överleva, orkidé i vatten;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av marlene:

Jag har precis satt ner en av mina exakt likadant som du gjort, minns du hur länge det tog innan det började växa?


Svar: De började ganska omgående men på olika sätt! blev en stängel direkt på en medan en annan fick fler blad. Lycka till! :)
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :