Belgien tur och retur

publicerat i Resor;
Jag har knappt skrivit något alls innan min och Roberts resa till Belgien. Det var så att jag fyllde 30 år och han tyckte att vi skulle åka utomlands ett par dagar bara jag och han. Han hade bokat allt och till och med fixat så mamma kom hit och passade Fiona (!). HUR drömmigt? Tre nätter totalt ostört och på annan ort dessutom! Målet för resan var Belgien, närmare bestämt Brygge och Gent.
Bildformateringen är lite dum nu men i Brygge kan man bland annat se det här tornet vilket man även kan se i filmen In Bruges som både jag och Robert är stora fan av. Jag är däremot inte ett stort fan av alla 336 trappor - eller hur många det nu var. Jävlar vad jobbigt det var. Men vilken utsikt när man väl kom upp! Så ja, jobbigt, men värt det.
Man kan också äta burgare på det stället som rekommenderar en öl till varje matbit. Det jag tar med mig härifrån är salladen som är i glaskärlet. Den ser inte mycket ut för världen men det visade sig att en kombo av vitkål, äpple och isbergssallad plus dressing var en väldigt big deal och fantastiskt gott. Robert tyckte att dessa burgare var sjuka (Jills Burger and Beer eller något sånt hette det).
Dessvärre så var det inte bara choklad och lycka i Brygge. Vi kom dit på tisdagen och natten till på onsdagen blev jag matförgiftad. Detaljerna får ni inte men jag var rätt trött och sliten på onsdagen. Vilket i och för sig passade bra då min gode herre hade bokat in oss på privat spa i tre timmar. Relax behövde jag! Sedan tog vi tortyrmuseumet och sedan sov jag i 13 timmar. Sedan mådde jag helt okej igen så på torsdagen gick vi 20 000 steg.
När man har vart i Brygge ett tag kan man ta tåget till Gent som tar typ 20 minuter. Här är vi på en borg (!) som står mitt i stan och blickar ut över tre katedraler. Den längst till vänster var helt sjuk och hade ett valskelett i sig längst fram, men himla fin och ett mäktigt hantverk.
Båda städerna har många kanaler och i Gent tog vi en kanaltur som var riktigt riktigt bra. Därmed en varm rekommendation om man besöker någon kanaltät stad i norra Belgien - upplev den från en båt.
Från båten fick vi bland annat se det äldsta huset (grå klump rakt fram) och det minsta huset (tillhöger om grå klump) i Gent. Vi fick även se the Butcher House (det låter häftigare på engelska) samt var man egenligen sålde ölen som man bryggde i kyrkan.
Mellan alla byggnader från 1100- till 1200-talet så finns det en genväg som heter The Graffitti street. Gent är kontrasternas stad!
Det finns hur mycket att se och uppleva som helst i både Gent och Brygge och om man gillar medeltida historia så är det ett klockrent resemål. Allting har riktig choklad i sig och om man är småhungrig finns det pommes fritts i alla hörn. Jag blev superduperglad för resan och det var så himla häftigt att få se allt under de här dagarna. Största minus var såklart min hälsodipp men vi behövde inte styra om planerna för mycket. Och ja, jag har väldigt mycket prestationsångest inför Roberts 40-årsdag!
 

Taggar: brygge, europa, gent, ghent, resor, semester;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Netti Starby:

Vad härligt ni har haft det och mysiga upplevelser! :-D Kramis

2:a kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Ser verkligen helt magiskt ut :). Vilken upplevelse för dig, och så himla fin present att få :)

Svar: Verkligen!! Blev SÅ glad! :)
Yohanna af Skovde

3:e kommentar, skriven , av Mirre Sweetwords:

Men så fint och romantiskt gjort och så härligt att vara på tu man hand, vilken upplevelse

Kommentera inlägget här :