Var hur framgångsrik du vill, men var det lagom

publicerat i Funderingar;
Jag är förmodligen inte den enda som läst mycket om veckans händelse i bloggvärlden, nämligen att Blondinbella och Odd ska skilja sig. Det som är mest intressant och skrämmande i det hela är att läsa kommentarsfältet på bland annat instgram och i hennes blogg, både före och efter de gick ut med att de skulle skilja sig.
Jag har sett kommentarer som "ni skulle ha väntat med barn" eller "du har satt dig själv i den här sitsen", och folk har menat på att Isabella gjort dåliga livsval som har karriär, barn och är fru. Och att de har ett hus som de renoverar. Det är många kommentarer som jag tolkar som att folk inte är så förvånade, och skulden läggs mer eller mindre per automatik över på Isabella.
För det första så har ingen av oss något att göra med anledningen med varför de skiljer sig. Jag anser att det är en högt personlig sak och ett beslut som man inte kan ifrågasätta. Jag anser också, precis som Blondinbella skriver, att det är klokt i att inte skriva ut allt eftersom deras gemensamma barn kan googla på deras egna föräldras skiljsmässa om ett par år.
Det som får mig att skriva det här inlägget handlar inte om att de skiljer sig eller att det är Isabella specifikt som gör det. Utan det är kommentarerna som ger en bild av att en kvinna inte kan få göra vad hon vill utan att bli ifrågasatt. Det är HON som har för många bollar i luften, så hon får skylla sig själv. Det är HON som verkar vara 100%ig ägare av två barn - och folk anser sig ha rätt att bestämma hur hon ska prioritera. Det är HON som har för mycket jobb, för mycket socialt umgänge och för mycket av allt - vilket gör att folk än en gång kommer mer livsråd till henne om allt som hon borde ha gjort annorlunda. Och detta gör mig förbannad.
Vi som läser hennes blogg från inte glömma att det är just HENNES blogg. Och om hon highlightar events istället för kvällar med barnen så kan inte vi anta att hon inte umgås med barnen. Vi kan heller inte ifrågasätta om hon jobbar för mycket, för vi vet helt enkelt inte hur mycket hon jobbar. Det enda vi vet är att det är en framgångsrik kvinna som skriver om väl utvalda delar av hennes liv, och när en sån här sak händer - ja, då är det hennes fel. Som om man som kvinna har någon sorts lagom-standard som är receptet för ett lyckat förhållande.
Och hur ser det ut om man är man? Nu har inte Odd någon blogg vad jag vet, men skulle folk anklaga honom för att jobba för mycket och skaffa barn för tidigt? Skulle folk anse sig ha mer rätt än honom om hur han borde ha levt sitt liv?
Jag tycker att kommentarerna i hennes sociala medier är fruktansvärt respektlösa, ogrundande och ofeministiska. Isabella har en stor följarskara, och varenda kvinna som läser igenom dessa kommentarer matas med bilden av att om du är för bra får du skylla dig själv. Om du är kvinna och framgångsrik så kan du inte ha barn och en man och tro att det ska fungera. Och om det går åt helvetet - ja då får du helt enkelt skylla dig själv.
Så medan de förmodligen har en av de mest tuffa perioderna i sitt liv så får de en liverecension från människor som läst på baksidan av filmen och kommer med avgörande "råd" om varför de borde gjort filmen annorlunda för att den skulle bli bättre. Och så långt kan kan avgöra så handlar det mesta om att hon är kvinna och lever upp till fel sorts standard.
Jag skriver mycket om mitt liv i min blogg, men långt ifrån allt och då skriver jag inte ens om mitt jobb. Isabella skriver till större delen om sitt jobb och även om jag inte lusläst alla inlägg under fem års tid så vet jag ändå att jag vet alldeles för lite för att sitta på andra sidan skärmen och uttala mig om vad som har gått fel. Och till sist så kanske folk skiljer sig för att det helt enkelt inte funkar, och det är okej. Men när Isabella får hela skulden baserat på ogrundade antanganden att hon som kvinna prioriterat fel av hobbypsykologer som minsann vet hur livet ska levas, och att detta skrivs ut som sanningar, då blir jag mörkrädd.
Majoriteten av dessa kommentarer kommer också från kvinnor, som i det här läget inte peppar utan i twitterformat skapar gräver en djupare kvinnofälla med digitala spadar. Säger de till Isabella att hon gått för fort fram så är det exakt samma sak de säger till sina döttrar när de postar kommentaren; älskade dotter, gör vad du vill i livet, MEN gör det lagom, annars får du skylla dig själv. Det är inte näthat per definition, men jag vill påstå att det är inte långt ifrån. Och vi kanske inte måste kommentera, analysera och spekulera varje gång det händer något i en kvinnas liv och lägga värderingar i den situationen utifrån vad VI tror är sant och basera våra åsikter att det måste vara så att en kvinna har gjort för mycket eller för lite av något. Vi kanske kan yttra oss utan att lägga skuld på personer och vi kanske kan stötta på riktigt och inte fultrampa på någon genom kommentarer som "jag menar inte att det är fel men som det har sett ut så har det kanske gått lite för snabbt med dig och Odd" (saxat från Isabellas kommentarsfält).
Att män och kvinnor bemöts olika råder det inga tvivel om. Och tänk en stund om Blondinbella hade vart Blondinconny, som hade Isabellas liv. Hade han fått kommenterar om att han är hemma för lite? Hade han fått skylla sig själv om han skulle skilja sig? Skulle den manliga motsvarigheten ha förväntningar på sig från alla andra, på grund av hans kön, och få skit för det när han inte lever upp till det? Och hade Blondinconnys unga läsare fått en bild av att han som man och pappa agerat fel? Hade han blivit anklagad för att vara för ytlig?
Men trots att Blondinbellas kommentarsfält halgar av dessa olustiga kommentarer så finns det naturligtvis, och tack och lov, vettiga, bra och peppande kommentarer. Hon vågar trots allt skriva om hur de har det, och hon har erkänt för att relationen har haft svackor. Hon visar en i allra högta grad mänsklig sida och jag tror att många är tacksamma för att kunna känna igen sig och prata om relationsproblem. Vad sedan anledningen till det är, är egentligen irrelevant, och någonting som ingen annan än de bör spekulera om.

Taggar: bloggvärlden, blondinbella, relationsproblem, skiljsmässa;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Carro:

Vilket bra inlägg! Folk borde bry sig mer om sina egna liv än andras och vi tjejer borde stötta varandra mer!!!

2:a kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Ja det är onekligen sorgligt hur människor beter sig mot varandra. Kanske främst kvinnor mot kvinnor. Som det sticker i ögonen på varandra när någon lyckas, så många som lever på att se andra misslyckas. Det är verkligen sorgligt :/.

3:e kommentar, skriven , av Tilda Barkselius:

Så sjukt att folk kan anklaga henne för att hennes framgång skulle vara anledningen. De har ingen aning om vad som skett i hennes förhållande!

4:e kommentar, skriven , av Netti Starby:

Det är verkligen sjukt vad folk lägger sig i deras liv. Jag har inte läst kommentarerna för jag kan tänka mig att det står mycket hemskt där som jag inte vill läsa. Kramis

5:e kommentar, skriven , av Anna:

Håller med tidigare kommentatorer! Vilket bra inlägg! Låt folk få leva de liv de väljer. Självklart väljer var och en själv vad de vill blotta/framhäva i sin blogg. Mer pepp tjejer emellan!

6:e kommentar, skriven , av Amanda:

Så bra skrivet! Förstår inte vad som gör att folk tror att dom har rätten att lägga sig i eller anta saker om någon annans liv. Bara för att Isabella är känd så betyder inte det att folk har rätt att vräka ur sig vad som helst. Dom vet ingenting om deras privatliv, så fräckt att bara anta saker och sitta bakom en skärm och skriva en massa skit dom inte har en aning om..

7:e kommentar, skriven , av Carro:

Klart man ska ha grädde till pannkakor och våfflor, så blev allt lite besviken 😉

8:e kommentar, skriven , av madabouttea.se:

Det är rätt sjukt ändå att folk lägger sig i.. Enda rätta är väl att beklaga isf och inte bry sig mer än så. Att sitta och kommentera saker som får det att se ut som att hon borde skyla sig själv är bara sjukt!

9:e kommentar, skriven , av Hanna Karlsson:

Jag läser dagligen hennes kommentarsfält och tror knappt mina ögon ibland när jag läser kommentarerna hon får. Det är helt vrickat vilka rättigheter folk tror att de har!

Svar: Men eller hur! Iblnad blir jag mörkrädd!
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :