Hurra för vab!

publicerat i Everyday;
Eftersom Fionan blev dålig så helgar vi 48-timmarsregeln genom vab. Och visst är det sådär kul med sjuka barn, inte minst för dem själv! Men jag kan ändå inte riktigt låta bli att vara tacksam över hur det funkar i Sverige. Jag menar, Fiona blir sjuk och vi bokar om möten, lägger in autosvar och kan frigöra hela dagen för att vara hemma - och ändå få betalt för det! Det jag vill mest av allt när barnen är sjuka är såklart att vara där för dem, och systemet vi har gör att det inga är några problem.
Möjligheten att vabba friktionsfritt hänger också såklart på vilken typ av jobb man har så jag säger inte att det är enkelt för alla. Men möjligheten finns och det enda jag behöver göra är att anmäla tll Försäkringskassan, ringa förskolan och meddela mina kollegor. Sedan kan vi hänga i soffan framför Dr. McStuffins och fokusera på att bli frisk.
Mellan oss så delar vi vabben ungefär 50/50 oavsett vem av oss som för stunden tjänar mer. Om vi vet att det bara är en dag's vab så delar vi bland på den dagen så vi kan jobba halvdag. Om min mamma är här så kan hon vabba och vi båda jobba. Vi kan lösa det och pussla ihop det precis som vi vill och det är en mäktig frihet att ha när jag läser om hur det är i andra länder. Sedan finns det saker att önska i Sverige som inställningen hos en del om männen vabbar, så den kampen är inte vunnen. Men jag ska ändå fira lite tyst att jag utan konstigheter kan vara hemma med mitt barn när hon behöver mig som mest.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Carro:

Sverige är faktiskt ett bra land på många sätt, så bra att man kan vara hemma med sin bebis länge och även när dem är sjuka! Så söt bild :)

2:a kommentar, skriven , av Mirre - Sweetwords:

Ja det är sant, för det är en bra regel man ska vara hemma då de är sjuka tror att många inte blir det annars, för barnet är ju viktigast

Vi brukar också dela upp det lite och pussla för det ska fungera

3:e kommentar, skriven , av A M:

Det är verkligen bra att man får lov att stanna hemma när ens barn blir sjuka!
sv: Skönt med träningsverk!! Då vet man att man har gjort något iallafall! ;)
Kram

4:e kommentar, skriven , av Netti Starby:

Jag tycker också att det är jättebra för barnen behöver verkligen sina föräldrar när dom är sjuka. Vilken söt bild! <3 Kramis

5:e kommentar, skriven , av Days by Johanna:

Hon får krya på sig! Och ja vi har det riktigt bra i Sverige som kan vara hemma länge med barnen och sedan kunna vabba vid behov! Vi delar med 50/50. Oftar kör vi heldagar då jag jobbar en bit bort så lättare så :) Vi bryr oss om Hugo inte vem som tjänar mest, och att båda är lika viktiga på sina jobb så det är bra och dela på det så inte bara en gör det.

Svar: Ja tycker att det är riktigt bra! Blir glad när jag ser Sverige som ett bra land att vara förälder i :)
Yohanna af Skovde

6:e kommentar, skriven , av Tilda Barkselius:

Vab är verkligen så bra!!

7:e kommentar, skriven , av Amanda Jona [SPONTAN]:

Ibland glömmer man bort hur fantastiskt Sverige faktiskt är!

8:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Vi har det onekligen bra med vab här i landet :). Lika föräldraledigheten med :) . Hoppas hon mår bättre snart :)

Kommentera inlägget här :