Du är världens bästa mamma

publicerat i Funderingar;
Var jag än vrider och vänder mig på nätet så ser jag väldigt mycket momshaming. Alltså när föräldrar uttalar sig om sitt föräldraskap med sina förutsättningar och ifrågasätter hur inte alla andra föräldrar kan göra så. Och hur mycket man skadar sitt barn om man inte plastbantar, lagar ekologiskt, inte slutat jobba helt tills barnen är 13 år, ger dem socker, låter dem ha iPad och dessutom, gud bevare mig väl, att som mamma yttra ordet egentid med längtan i ögonen efter typ att få sitta på toaletten en stund i fred.
Jag är hyfsat ny i mammarollen ändå men jag kan inte låta bli att känna att det är en stor osynlig tävling om hur bra man sköter mammabiten enligt några skitnormer som någon med all tid och alla pengar och allt tålamod i världen har hittat på. I början så fick jag lite ont i magen och funderade på hur i hela friden jag skulle räcka till. Och det blir inte bättre än av att BVC säger vad duktig du är som ammar så länge. Det spär på den här bilden av att de ska vara någon form av prestation i att vara mamma. Det spär på bilden av att man blir bedömd och granskad utifrån hur man väljer att uppfostra och ta hand om sina barn.
Det är så vanligt med momshaming att det inte är konstigt att bli ifrågasatt från helt främmande människor om varför man väljer att göra si eller så. Vill ni har exempel så svämmar Blondinbellas kommentarsfält över av både det enda och det andra och hon är bara en av många. Och som om det inte vore nog att faktiskt komma in i föräldrarollen själv! Helt plötsligt har du ett paket som du ska ta hand om och uppfostra till en vettig människa men istället för hejarop från andra människor i liknande situation så kommer istället ifrågasättandet om varför man gör på vissa sätt.
I allt detta ser jag också väldigt lite momshaming från män. Det kommer nästan uteslutande från kvinnor som vet lite bättre eller är lite bättre som person. Och eftersom många anser sig ha rätten att öppet ifrågasätta andra så kan man liksom aldrig göra rätt. Det är alltid någon som är missnöjd och alltid någon som tar sig rätten att bestämma hur det borde vara. Jag har sett fler trådar på mammaforum som handlar om att man öppnar med att ifrågasätta andra personer än trådar där man stöttar varandra i heltidsjobbet som förädrabiten innebär, oavsett om du är mamma eller pappa.
Jag är som ni säkert läser mellan raderna märkbart irriterad på den här prestationshetsen från alla håll och kanter som numera kommer med mammarollen. Man ska bli gravid snabbt, gå upp lite i vikt, ha en snabb förlossning utan smärtlindring, amma i hundra år och dessutom, för att vara den optimala mamman, inte ens drömma om att jobba 100% typ någonsin igen. Man ska helst inte överväga egentid och allt mat ska vara ekologisk hemmagjord från grunden. Ungefär som det var när min mormor var ung. Kollektivt så skriker kvinnor högt för att vi ska ha alla rättigheter som finns men i slutändan på dagen så är det samma kvinnor som säger att man inte ska utnyttja dem. Vad är poängen med att vi ska få mer i pension om vi inte ens kan jobba ihop pengarna utan att internet sneglar på en och viskar; titta vilken dålig mamma som låter sitt barn vara heltid på förskolan. Fyyyyyyy! För mig går det inte ihop, vi ska absolut inte bli diskriminerade på jobbet för att vi har barn men när vi faktiskt har möjligheten att ha både barn och karriär så är det en dödssynd.
Men - jag måste ändå säga att alla kvinnor inte är så. Och det man ser är tyvärr oftast de som skriker högst. Så medan jag har er uppmärksamhet så vill jag skrika lite högre och säga som jag skrev i rubriken att du som läser detta och är mamma förmodligen är världens bästa mamma. Jag är övertygad om att du gör det du kan för att räcka till för både dig själv och din familj, jag tror att dina barn inte somnar hungriga och att de har hela kläder. Jag tror också att du säkert kan tycka att det är skitjobbigt ibland och det är också helt okej. Du kanske rent av ibland önskar att du var utan barn en vecka och kunde ligga med en droppställning med vin intravenöst och titta på alla youtubeklipp som finns och äta smågodis. Jag tror också att du skulle agera om du märker på dina barn att det är något som gör dem otrygga. Jag hoppas också att du ger dig själv en klapp på axeln för allt du har åstadkommit från värkar till vaknätter till att finnas där på jour dygnet runt utan att kräva något tillbaka. För att du oavsett hur många varv toalettborsten gått runt i huset älskar dina avkommor villkorslöst. För att du gör så gott du kan i alla lägen och för att du är den bästa mamman till dina barn. Fy fan vad du är bra!
Mvh / Förmodligen världens bästa mamma som i egenskap av människa gör så gott hon kan och tänker fortsätta vara grymt nöjd med det.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Lillgammal :

Mycket kloka ord!

Svar: Tack!
Yohanna af Skovde

2:a kommentar, skriven , av Mirre - Sweetwords:

Grymt bra ord och vi är inte mer än människor som du säger, vi tappar humöret ibland, vi bryter ihop, vi gör vårt bästa

Kraam

Svar: Tack så mycket! Men ja, eller hur! Känns allt annat än väldigt osunt att lägga ribban åt andra på ställen som de inte ens kan nå. Eller förutsätta att allt är "enkelt". Tack för peppen!
Yohanna af Skovde

3:e kommentar, skriven , av Mia - Ung mamma till Molly 2 år:

Detta var nog det bästa jag läst på otroligt länge!!
Jag fick så mycket frågor och typ påhopp för att jag inte kunde amma mitt barn mer än 3 veckor (ingen mjölk). Jag kämpade men gav upp för jag mådde inge bra och folk säger då "du gav upp för lätt" " det är tufft att amma, bara vänja sig". Att jag satte min dotter på heltid på förskola redan när hon var 1 år, för att vi som familj skulle klara oss ekonomiskt. Usch fått ta så mycket skit sedan jag blev mamma men har aldrig uttalat mig om någon annas föräldraskap. Jag kan ha haft andra åsikter men det tycker jag man har rätten att ha även inom föräldraskap men man ska reskeptera varndras sätt att leva! :)

Svar: Tack! Känner väldigt liknande som dig, och man får ofta försvara ens egna val. Som om man inte gör sitt bästa för sitt barn i den situationen då det funkar. Jag tänker att man förmodligen har nog dåligt samvete för allt man känner att man inte kan eller klarar av, man behöver inte folk som spär på det som inte ens vet hur livet faktiskt är. Du är klok! Tack för kommentaren!
Yohanna af Skovde

4:e kommentar, skriven , av Amanda-Louise:

Tack!!! Du fick mig att inse att de orden man väller ur sig i all sin frustration faktiskt kan få andra folk att må dåligt ibland. även om man inte menar så.. ditt inlägg fick mig att rannsaka mina egna.. och jag ska erkänna att ibland är man lite okänslig!

Svar: Tack! Vad glad jag blev av din kommentar!
Yohanna af Skovde

5:e kommentar, skriven , av Netti Starby:

Så himla bra skrivet finaste Yohanna och jag blev så himla glad av att läsa det här! <3 Kramis

Svar: TACK! Kram!
Yohanna af Skovde

6:e kommentar, skriven , av Melanie med döttrarna Belle & Ella:

Klockrent sagt. Uppskattade verkligen detta inlägg!

Svar: Tack! Det värmer!
Yohanna af Skovde

7:e kommentar, skriven , av Tess:

Jag tror att orsaken till att inte så många män kommenterar om sådant är att inte så många män är aktiva i föräldraforum. Tyvärr verkar män ses av många som en "sekundär" förälder. Har varit med om folk som skrattat åt "pappan som försöker", men som satt på en body bakochfram och pratat illa om mamman som gjort detsamma. Män som spenderar mycket tid med sina barn hyllas som hjältar, medan kvinnor som gör det ses som "fast i kvinnofällan". Min sambo irriterar sig på detta, likaväl som jag irriterar mig på den orimliga kritiken jag möts av som mamma. Han har sagt det att han känner sig som att han SKA vara värdelös som förälder, enligt en del. Att han är "toffel" för att han faktiskt TYCKER OM att vara hemma med sitt barn (det är INTE jag som bestämt åt honom, däremot pratade vi om det innan och jag hade nog inte velat ha barn med honom om han inte haft den inställningen).

Tänk om ALLA föräldrar istället kunde stötta varandra så man inte blir påhoppad om man vill ställa en fråga om nåt. Tänk hur härligt det skulle vara då <3

Svar: Det är precis så jag upplever det också! Om om min sambo by default inte riktigt ska räcka till bara för att han är kille. Och det är så orättvist att könet bestämmer hur ens föräldraskap ska vara. Det känns också som att män inte har samma behov av att säga åt andra hur de borde göra utan fokuserar på sitt egna. Men jag håller absolut om att man borde vara mer stöttande. Skulle älska att se tipslistor om hur man bäst överlever en natt med en sjuk unge, eller att man helt enkelt kan säga att det är skitjobbigt ibland att vara mamma utan att man känner att man måste förklara sedan att "men jag älskar mina barn över allt annat såklart" och yadda yadda. Tack för din kommentar!
Yohanna af Skovde

8:e kommentar, skriven , av Amanda Mobarak Nilsson:

Bra skrivet! Tyvärr har en del mammor (speciellt på nätet) en tendens att uttrycka alla sina åsikter i diverse frågor som rör barn och föräldraskap istället for att hålla dem för sig själva. Jag hoppas och tror att de flesta föräldrarna gör sitt allra bästa för sina barn. Alla familjer är olika och så länge samtliga medlemmar mår bra borde ingen annan lägga sig i. Sedan kommer det alltid finnas personer som inte håller med en, men då får man helt enkelt "agree to disagree".

Svar: Tack! Håller med dig helt och hållet!
Yohanna af Skovde

9:e kommentar, skriven , av Linnea Teälskare:

Undra om man ibland läser in fel mening eftersom man inte kan se kroppsspråk osv (kroppsspråk, tonfall m.m är väl ca 95% av språket, resten är själva orden). jag har ofta tipsat om amning, tygblöjor, att laga mat från grunden, vikten av ekologiskt (så långt det går) att plastbanta osv då kan det säkert, eftersom 95% (eller vad det nu var) av språket faller bort, verka som om jag håller på med momshaming när jag absolut inte gör det.

Jag vet att man inte kan göra allt, jag ammade i nästan två år för att jag älskade att amma! Jag använde tygblöjor (fram tills hon växte ifrån dom och vi inte haft råd att köpa nya) för att det var mer praktiskt, jag lagar mat från grunden för att jag alltid gjort det och älskar att laga mat. Inte för att jag ska vara "bäst", jag har inte råd att köpa allt ekologiskt, jag äter godis på veckorna ibland, jag hade dottern på förskola sen hon fyllde ett (och hon älskar det, hon skulle nog inte klara av att gå hemma med mig), jag har valt det som passat mig helt enkelt, som alla andra också får göra.

Men i diskussioner på nätet tar man ofta bara upp en del i varje diskussion så då kan det verka som om man är "perfekt" om jag bara skriver i trådar om tygblöjor, amning och matlagning (för det är där jag tycker att jag kan ge tips).

Sen finns det säkert dom som rent ut håller på med momshaming och det är ju inte försvarbart och jag förstår att det ofta kan verka som om hela världen är emot en. Jag själv försöker däremot tänka att personen nog menar väl även om denna inte gör det, det gör ju inte min dag sämre att tro att folk vill gott :)

Svar: Såna som du är sköna förebilder! Ser inte ett uns av tyckande i din text om att ditt sätt är bättre än något annat och det gör mig genuint glad för då är det bara en annan version av hur man kan göra. Men inte att man borde bli stenad som förälder för att man gör på ett annat sätt. Har läst trådar som börjar med "jag kan verkligen inte förstå varför man skaffar barn om man väljer att ha dem på förskolan" och där slutar jag läsa direkt, utifrån den texten så finns det bara ett rätt sättjag tycker att vi borde kommit längre i samhället och att man kan acceptera att det finns många bra sätt som ger trygga individer. (Tittade in på din blogg och har nog aldrig scrollt så länge för att läsa om enbart te! Den var väldigt intressant och gav ett direkt tesug! :))
Yohanna af Skovde

10:e kommentar, skriven , av Corina:

Fin bild

11:e kommentar, skriven , av Jenneli :

Mycket klokt skrivet! Jag har inte barn själv men blir mörkrädd över vissa kommentarer som endel bloggare får.

Svar: Tack! Då är det skönt i kontrast till de kommentarerna när man får såna här, de gör mig bara glad!
Yohanna af Skovde

12:e kommentar, skriven , av Hanna Karlsson:

Väldigt bra skrivet!

Svar: Tack!
Yohanna af Skovde

13:e kommentar, skriven , av Madde :

Bra rutet!!💪💪

14:e kommentar, skriven , av Madde :

Bra rutet!!💪💪

15:e kommentar, skriven , av Madde :

Bra rutet!!💪💪

Svar: Tack! :)
Yohanna af Skovde

16:e kommentar, skriven , av Longevity - en blogg om hälsa:

Åh, det har jag missat totalt. Läser väl rätt
bloggar då antar jag :P

17:e kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★:

Väldigt tänkvärt och väldigt bra skrivet :)

18:e kommentar, skriven , av Emma:

Tack för ett så bra inlägg!

Svar: Tack själv för kommentaren!
Yohanna af Skovde

19:e kommentar, skriven , av Anonym:

Bra sagt!! 😀 var och en gör det som dem tror är bäst för sina barn! Så länge barnen har det bra och är nöjd och gla! Kramen! 💪😊

Svar: Håller helt med dig! Tack! :) Kram!
Yohanna af Skovde

20:e kommentar, skriven , av Johanna:

Usch vad trist! Föräldrar speciellt till småbarn känns ju som dom sista man borde kritisera, verkar ju vara ett hästjobb, tycker jag som inte har barn.
Jag är själv en sån som skriver om ekologiska val och plastbantning (inte utifrån ett föräldraperspektiv då), och vill verkligen försöka att inspirera med det jag gillar och inte trycka på någon annan mina val. Blir alltid jättesur när folk försöker säga åt mig vad jag ska göra😏
Och att vi kvinnor som redan har så mycket fler krav på oss än män, ska få det än värre när vi blir mammor, är ju bara helt snett. Bra skrivet! 😊💪

Svar: Det blir också så oproverad klagande "du gör inte som jag så du gör fel". Att inspirera andra tycker jag är hur vettigt som helst! Och fint och snällt att dela med sig av de bästa tipsen :) Tittade in på din blogg och den ser väldigt mysig ut!
Yohanna af Skovde

21:e kommentar, skriven , av Lisa Karlberg:

Håller med dig!! Och det värsta är att man som mamma redan är osäker i allt, för man vill ju göra allt rätt! Att misslyckas med de man älskar mest, som är viktigast i världen, får ju en att börja snyfta redan innan påhopp. Så man tar åt sig ALLT!

Svar: Eller huur! Jag visste knappt hur jag skulle hålla Fiona när hon var ny, och sedan svämmade resten av livet över med tyckanden om allt från hur amningen ska vara (enligt något hemligt regelverk som ingen visar men som förståsigpåare har sett) till godkänt pedagogiska leksaker. Prestationsångesten var ett faktum!
Yohanna af Skovde

22:e kommentar, skriven , av Carolin:

Mycket bra inlägg :)

Svar: Tack!
Yohanna af Skovde

23:e kommentar, skriven , av Susanna:

Vilket underbart inlägg.
Och så sant.
Fortsätt gå din egen väg.
Det gjorde jag.
Och kan idag,27 år senare,titta på min underbara friska dotter Charlie (redan där gjorde jag fel...Döpa en flicka till Charlie???) och konstatera att jag måste ju gjort nånting rätt iallafall.
Och det TROTS godis,plastförpackningar och noll amning.
Kramar till dig från en gammal käring i Skåne <3

Svar: Men tusen tusen tack för kommentaren! :) :) Kram och Glad Påsk!
Yohanna af Skovde

24:e kommentar, skriven , av Tvillingmamman25:

Bästa jag läst på länge! behövde verkligen få höra det där du skrev i slutet. Tack!

Svar: Tack för kommentaren! <3
Yohanna af Skovde

25:e kommentar, skriven , av Sara Eriksson:

Riktigt bra inlägg och jag håller med dig i allt det du skrev! Vi mammor ska inte behöva ha prestations ångest vi duger som vi är. Kram från en nöjd mamma som vet att jag räcker till.

Svar: Tusen tack för kommentaren! Kram!
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :