#metoo

publicerat i Everyday;
Ibland dyker det upp hashtag-trender och debatter som jag låter blåsa förbi. Men nu kan och vill jag inte låta bli, och för varje gång jag ser hashtagen #metoo så blir jag glad. Inte för anledningen till varför man skriver hashtagen, utan för att alla mina flöden i sociala medier fylls av kvinnor som vågar berätta lite mer och framförallt belysa den här frågan.
För min egen del så avskyr jag att jag har vart med om saker som jag inte anmält och därmed har blivit ett mörkertal. Det har hänt bleknar i mitt minne men präglar ändå den jag är som person och formar både mig och våra barn. Och att vara ett mörkertal är helt okej och upp till var och en, det är ingen skam i det, jag förstår också om man inte vill/orkar/vågar. Men för min egen del så vet jag om att den lilla chans jag hade kunnat göra för att påverka i en större omfattning, än min egen historia i en nära krets, försvinner på grund av preskrebtionstid . Och efter det finns ingen rättslig konsekvens av beteendet som förmodligen kommer att fortlöpa och sprida sig till nästa generation. Det tar liksom aldrig stopp om ingen säger stopp.
Men nu har vi en hel värld av kvinnor som säger till på ett annat sätt, och vi har ett kollektivt stopp som gör mig helt blown away av engagemang och viljan att prata. Hashtaggen handlar om man som kvinna blivit utsatt för någon typ av övergrepp eller sexuella trakasserier. Det behöver inte handla om våldtäkt och det vill jag betona särskilt noga. Många saker som de flesta kanske tycker är helt oskyldiga och bara lite kul kan också lämna en klump av ångest. Har jag fel som reagerar? Varför mår jag dåligt av detta? Varför begränsar jag mitt liv för att inte uppleva det här igen?
Jag tror att mina historier är likt väldigt många andras. Det är ibland för diffust för en själv för att man ska kunna stoppa ner foten och säga stopp direkt. Det är lätt att vara efterklok. Och nej det var ju faktiskt inte okej att jag på krogen, jobbet, stan, skogen, i affären eller på gymmet kände mig otrygg och osäker för att en annan människa uppenbarligen inte har rätt verktyg och kompass i huvudet för att hantera det andra könet. Jag, som bara är en person, har hur många exempel som helst på situationer då mäns vilja har vart starkare och betydligt viktigare än min vilja, min integritet och min lust. Vad jag ens vill i de sammanhangen är inte ens relevant för att tjata om sex, stirra, tafsa, titta, utöva makt och hota är det som enligt dem verkar vara det som är absolut högst prioriterat. En mänsklig rättighet, en del av yttrandefriheten och något som jag får skylla mig själv för. Det kan räcka med att jag har vart trevlig, ja, då är det fritt fram. Och samtidigt håller män varandra bakom ryggen trots att de faktiskt vet vad som har hänt och normaliserar det här som att man måste ju få ha lite kul.
Det är först på senare år som jag har förstått att det är jag som äger rätten till min kropp. Jag har också förstått att samhället inte tycker det. Tjejtidningarna har gett så sjuka tips som att man ska ha med sig ett par löparskor när man går ut så man kan springa om man blir rädd eller jagad sen. Har också fått höra att om man blir våldtagen så ska man försöka skada den andra så mycket som möjligt - annars finns det inga bevis. Har läst i Kollega (Unionens tidning) om kvinnor som blivit av med sina jobb fast DE har blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen eftersom ord står mot ord. Samtidigt så kan män bli kränkta av mansfria festivaler även om de uppkom just på grund av att män begår brott av sexuell karaktär och vanliga festivaler helt enkelt inte är nog trygga och säkra.
Jag hoppas att #metoo ger hela samhället en mental käftsmäll och att det faktiskt kan hända lite mer. Vi kanske inte får mer fällande våltäktsdomar nästa år. Vi kanske inte heller får garanterat trygga och säkra krogmiljöer. Men att ge fler kvinnor modet att faktiskt säga till, säga ifrån och berätta sin historia är något som känns otroligt viktigt.
#metoo

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Krister:

Män som har råkat ut för samma sak men
från kvinnor skall enligt feminister vara tysta.
ALDRIG!

Svar: Hej Krister! Jag tror det är viktigt att skilja på femnister och vad en enskild person har sagt. Många kan vara feminister men det finns många olika åsikter bland alla de personerna. Personligen så tycker jag att alla ska få komma till tals och att det är oacceptabelt oavsett vilket kön man. Däremot så tycker jag att #metoo är viktigt för främst kvinnor eftersom samhället och patriarkatet har blundat för vad som pågår dagligen i både hem, skola, jobb och ute.
Yohanna af Skovde

2:a kommentar, skriven , av Johanna:

Ja så jäkla viktigt detta! Och så mycket makt vi har om vi gör saker tillsammans. Att det här redan har lett till att vissa anklagade har fått pausa från sina jobb. Och utredningar påbörjats är helt otroligt!💪✨🙌

Svar: Håller helt med! Tycker det är vansinnigt bra att konsekvenserna blir enorma och att det gör det så tydligt för omvärlden. Enough is enough!
Yohanna af Skovde

3:e kommentar, skriven , av Lisa Karlberg:

Håller med dig! Min förhoppning är att samhället har blivit lite lite bättre tills våra tjejer är stora. De ska ha full rätt till sin kropp.

Svar: Highfiveemoji!
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :