Hösttips - gro ekollon!

publicerat i DIY, Växter;
För ett par veckor sedan skrev jag att jag skulle leta rätt på små glasvaser på second hand, och här är anledningen - för att gro ekollon! Man kan plocka dem ut och enklast, vad jag har läst mig till, är att ta ett som redan börjat gro. En dag när jag hämtade Fiona på förskolan satt hon precis och skalade ett ekollon med en putteliten svans så det tog vi med oss hem och satt i vasen.
Jag satte det i vasen som var precis lagom stor för att det inte ska trilla ner. Och sedan var det bara att vänta. Rötterna blev längre och längre och sedan gick det supersnabbt. Ekollonet har delat på sig helt för egen maskin och i förrgår så fanns det inget grönt blad som stack ut - så det går snabbt! Jag bytte vatten emellanåt och såg till att det alltid fanns vatten i vasen. Om vasen har en större öppning så kan man stoppa in knappnålar på sidorna som ekollonet får vila på.
På den här korta tiden så har allt detta hunnit hända. Nu har jag satt om den i en större vas och om ett par veckor ska ni få en uppföljning på hur den har växt. Jag tror att man fortfarande kan hitta ekollon som passar för ändamålet, och i värsta fall så har de hunnit få en lite längre rot. Att sedan ha ett litet ekträd i en större klar glasvas är hur fint som helst, och inget jag har sett att man kan köpa på affären. Så varför inte bunkra ekollon nu och sedan ge bort en liten ek som dop-present, gå-bort-present eller vid ett giftemål?
Är någon mer rutinerad på att gro ekollon? Kommentera gärna med dina bästa tips!

Lack inför julen

publicerat i Fiona;
Fiona har vart taggad på att tomten ska komma igen ända sedan hon träffade honom sist. Nu började det dock lacka mot jul och det är något som vi utnyttjar friskt. Om Fiona inte lyssnar, vilket kan vara rätt vanligt för en snart treåring som har en egen agenda, så frågar vi ibland om vi ska ringa till tomten. Samtalet till tomten skulle i så fall gå ut på att förmedla att hon inte riktigt lyssnar och därmed så kanske tomten begränsar julklapparna. Detta vill hon såklart inte, så oftast funkar det bra.
Däremot så var det en kväll där hörseln och viljan att sova var ganska obefintlig, så jag luftringde tomten. Att fejka samtalet var enkelt, och sekunden jag la på fick jag den här blicken av Fiona. Om blickar kunde döda alltså! Hon var så uppenbart både arg och irriterad på mig. En annan gång när vi gjorde det så högg hon direkt tag i en plasttelefon och sa "tomten, mamma är inte snäll!!".
Tricket är såklart att inte överanvända det här så vi ligger lågt med det i perioder. Men ibland är det skönt att fuska lite. Jag är så imponerad över ensamstående föräldrar som har ett gäng kottar i den här åldern då de (barnen alltså) kan bli förbannade bara för att de får precis som de vill. Eller att världen kretsar kring precis rätt napp, strumpor, väder, feng shui, densitet på pastan eller färg på deklarationen.

En just-nu-lista

publicerat i Listor;
Dagens bild: Från fredagen (jag fuskar lite) när Elliot otroligt generöst gav Fiona en massa Pokémonkort.
Dagens tempratur: Kallt. Vad hände med sensommarbrutalvärmen? Jag fryser å andra sidan 24/7 så oktober eller april spelar ingen större roll.
Dagens klädsel: En superfin petrolblå klänning från Jumperfabriken. När jag höll i sushipinnarna så jag precis ut som en från Harry Potter enligt Louise. Annars får den klänningen mig att känna mig som en i a Handmaids Tale. Ska visa den någongång!
Dagens inköp: Man skulle ju kunna tro att jag inte behövde mer garn. Men eftersom garnbutiken har 50% så har jag en kasse till med garn. Ska dock ruva lite på vad jag egentligen ska göra av det. Och göra klart mina andra tre pågående projekt.
Dagens upptäckt: Fiona är rätt haj på memory. Jag vet att E var grym på det som liten och hon har stor potential. Sedan kanske hon missförstår reglerna lite och hjälper oss som spelar mot henne. Men hon är glad ändå.
Dagens mest kloka beslut: Att Timell fick lämna Tv4. Att någon börjar ta ansvar för något i alla fall. Sedan kan man tycka vad man vill om att alla har känt till det. Men ändå ett steg i rätt riktning.
Dagens glädjeämne: Typ alla blommor och sticklingar massproducerar nya blad. Det går inte att mäta på någon skala hur nöjd jag är för det.
Det-ska-jag-göra-ikväll: Motstånd (okej förmodligen sitta och sticka).
Veckans bästa: Att min mamma kommer nästa vecka! Okej bästa veckan blir när hon faktiskt kommer. Men jag kan leva på saker långt innan och långt efter något faktiskt händer. Så nu är det nedräkning till måndagen!
Det kan hända att frågorna är något vinklade och skräddarsydda efter min dag.
Save