Tips för bästa växtkärleken!

publicerat i Everyday, Tips;
Blogg.se har ytterligare en tävling på temat växtkärlek, och som nybliven entusiast så vill jag bidra med mina bästa tips. Jag skulle också våga påstå att mina tips faktiskt är bra, eftersom jag själv har gjort en ordentlig resa gällande hur jag tar hand om mina blommor. Jag har vart en kronisk växtdödare och det har inte spelat någon roll vilken blomma det gäller - de dör. Mitt största problem är att jag inte fått upp rutinen för vattnandet. Men nu har det helt svängt om!
Det första som gjorde att jag lärde mig mer var när jag ramlade över en artikel om att använda blöjor till blomjorden. Det går ut på att man tar en oanvänd blöja och lägger den i en typ diskho full med vatten. Det som händer är att pulvret i blöjan som absorberar vätska tar upp vattnet och inuti blöjan hittar men sedan en massa genomskinlig gele. Den är helt ofarlig för växterna och den blandar jag typ 60/40 fördel jord med blomjorden. Eftersom gelen binder vätskan så dundstar den inte, och man kan vattna mer sällan samtidigt som rötterna mer eller mindre alltid har fukt. När man sedan vattnar så kan man vattna betydligt mer då gelen som torkar upp mellan varven expanderar igen. Det här använder jag på nästan alla växter hemma och sedan dess så dör inget längre! Min mamma har också testat, men det funkar inte bra för henne, anledningen till det är att hon vattnar en gång per vecka (en mångårig rutin) och det kan leda till att blommorna får för mycket vatten för att gelen inte kan absorbera hur mycket som helst.
Just mugröna har jag försökt mig på flera gånger men alltid misslyckats, och i det här fallet så funkar inte blomjorden heller. Jag var mer eller mindre rådlös och visste inte riktigt hur jag skulle göra förrän jag köpte en självvattnare.
Den här fågeln fyller jag på så fort den är tom och murgrönan har sedan dess växt på bra. Så jag antar därmed att jag helt enkelt inte gett den nog mycket vatten.
Om jag ska tipsa om lättskötta växter så älskar jag elefantöron (närmast i bilden). Jag fick en av min mamma och de ger sticklingar som om det inte fanns någon morgondag, vilket innebär att jag kan ta skotten och planera i en ny kruka. Den enda jag fick har hittills resulterat i minst 10 stycken egna krukor (en del har jag gett bort). Den verkar också tåla slarvig vattning. En kompis som kan allt om blommor (typ) sa att elefantöron blir buskiga och täta om de står mörkare, och längre i stammen om de står just, och utifrån de tål de lite mer mörk placering, dock såklart inte kolsvart.
Succulenter är en annan växttyp som jag kommer överens med, de har tjocka blad med mycket vatten (tänk kaktus och den som står bredvid elefantörat här). Det gör att även de tål slarvig vattning, eftersom de har så mycket vätska lagrad i bladen.
Den här orkidén fick jag när Fiona föddes (snart 2,5 år sedan) och efter blommningen så stod den redo att bli utkastad. Kunde jag inte hantera en vanlig blomma så var inte orkidé ens ett alternativ. Men, min mamma (det kanske märks att hon har gröna fingrar) hjälpte mig med den och sedan frågade jag runt lite mer. Fick tipset om att tvätta av damm från bladen (är dock noga med att vattnet inte får hamna i mitten av blomman) och det skulle göra att den växte bättre. Och det gjorde den, som ni ser är en stängel på väg upp och snart blommar den igen! Så - fråga på alla ni känner som ni vet kan hantera blommor, det finns massor att lära sig! Har man ingen i sin närhet som är klockren växtvetare så fråga på handelsträdgårdar eller butiker som säljer blommor - där finns det också en uppsjö av kunskap.
Mitt sista tips är att faktiskt våga försöka. Tomater fick jag av min syster och jag tänker köpa fler, fast jag aldrig haft med dem att göra. Även dessa är törstiga rackare så här får vi vattna varje dag och vara noga med att ta bort tjuvskott. Vi ska även odla mer ätbart och nu när jag ändå fått lite kläm på det så känns det riktigt roligt! Men jag tar genvägar då jag ska köpa färdiga plantor istället för att så själv på grund av platsbrist. Och sånt är okej också tänker jag.
Det roligaste med att ha växter hemma som lever och frodas är att man lär känna dem. Numera ser jag direkt vilka som behöver vatten. Det är också en hobby som alla kan ägna sig åt, så länge man anpassar växterna efter sitt boende. Att ge bort eller få sticklingar är också riktigt roligt, så man behöver heller inte lägga ner massor av pengar för att få en riktig fin bas av växter. Så från att fundera seriöst på att plastblommor faktiskt är ganska fina till att önska att vi hade mer fönster och helst ett växthus - allt är möjligt!
Om ni är mer nyfikna på vad blöjjorden innebär så läs mitt gamla inlägg om hur man tillverkar denna gele av blöjor. Just gelen som är fylld med vatten funkar för snittblommor också, så behöver man inte ha vatten i vasen!
Save
Save
Save

Taggar: #växtkärlek, blöjjord, murgröna, succulenter, växtkärlek;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Mirre:

Haha det är ju helt otrolig att det hjälper eg =D

Svar: Ja verkligen, men vad som än funkar :)
Yohanna af Skovde

2:a kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Roligt att läsa :). Alltid kul med lite tips :)

3:e kommentar, skriven , av Michaela:

Vilket dunder roligt tips det med blöjorna! Ska lätt testas här hemma!😄

Svar: Do it! Får du över gele så kan du spara i en burk och bara he på mer vatten sedan om det torkat :)
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :