På älgsafari

publicerat i Everyday;
Jag ska inte ropa hej än, men, jag for ut och sprang igår. Och jag yogade både i måndags och om det var förra torsdagen. Har ju sagt i evigheter nu att jag ska ägna mig åt den typen av träning men hittar alltid på allt annat att göra. Men i alla fall, till springandet.
Medan jag sprang så såg jag först en älg typ 30 meter ifrån mig. Sedan efter en bit till såg jag en till älg vid skogskanten. Eftersom jag både jagat själv och har jägarexamen blir min absolut mest spontana tanke, trots brist på både jaktsäsong, jaktlag och jaktkläder, var är mitt gevär?
Jag är uppvuxen med att man, någon man känner eller någon i familjen jagar och intresset gick jag genom min pappa. Att sedan tillaga älg har min mamma lärt mig och hon är fortfarande stand by rådfrågare ifall jag kör fast i älgsteken. Och visste ni att älgjakt är en form av skogsvård? Sist jag kollade på siffrorna så skjuter man av ca 1/4 av stammen, från 400 000 till 300 000 (men detta kan såklart diffa nu - det var ett tag sedan, och stammen blir förresten lika stor till nästa år). Och genom att reglera älgstammen får man mindre skador på skog och detta regleras även genom att det varje års bestäms hur många älgar man får skjuta och om man får skjuta kalvar också. Jag resonerar så att om jag ska äta kött - då ska jag kunna fixa köttet också. Och jag skulle mer än gärna ta med på Elliot och Fiona på älgjakt bara för att de ska få se var maten kan komma ifrån. Och om man inte skulle reglera älgstammen så skulle det bli stora konsekvenser av att de är duktiga på att föröka sig, vilket kan leda till inavel, mer förstörd skog och mer trafikolyckor.
Ibland när man pratar om älgjakt tycker en del att man är skjutgalen och gillar att döda om man jagar. Men med tanke på hur dyrt det faktiskt är med jägarexamen, vapenlicens, fällavgift (när man skjutit en älg får man betala x antal tusen för det), medlemskap i jaktlag, semestern man måste ta om man ska jaga på vardagar och alla andra kringkostnader så vågar jag påstå att nog hellre ägnar sig åt typ pistolskytte om man gärna vill skjuta. Sedan kan inte jag tala för hur alla faktiskt gör, men att skjuta när man faktiskt kan skjuta är A och O om man jagar älg. Man får aldrig chansa på att man kanske träffar. Och därmed måste alla skjuta godkänt (alltså öva på skjutbana) och ha ett intyg på att man klarar det - inför varje älgjakt.
Själv har jag skjutit en älg, och detta var när jag vad 18 år och gick i gymnasiet. Och det bästa med älgjakten, om du frågar mig, är att man får ha ett grymt tålamod. Man kan i princip sitta på pass en vecka utan att man ens ser en älg, men helt plötsligt så kan man höra en gren knäckas. Så det är väldigt spännande samtidigt som riktigt grymt att få hänga i skogen med en kaffetermos i gryningen!
Det här inlägget skulle börja som ett "jag såg två älgar det var kul" men det blev sidospår. Men medan jag skrev blev jag nyfiken, vad är din syn på älgjakt?

Taggar: jägareförbundet, löpning, skogsvård, älgjakt;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Mirre - Sweetwords:

Ohh jag fixar inte jakt, jag är för blödig mot djuren, men vet ju att det måste finnas, för att det blir massproduktion annars. Samt skräckblandad förtjusning att se dem kan jag tro

2:a kommentar, skriven , av Norahsmamma:

Härligt att du kom iväg på en springtur och yoga!

3:e kommentar, skriven , av Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Spännande att få läsa! Jag hade nog inte klarat av att jaga, klarar inte ens av att fiska då jag tycker så himla synd om djuren, haha ;) Å andra sidan föredrar jag att äta kött från djur där jag känner personen som dödat djuret, det känns som bättre på något märkligt sätt :)

Svar: Det köttet är med all säkerhet svenskt, ekologiskt och utan antibiotika så håller helt med dig om det :)
Yohanna af Skovde

4:e kommentar, skriven , av Mamma Malin:

Kul att läsa! Jag har kass koll på både älgar och jakt men älgkött är ruggigt gott om det är tillagat rätt :)

Kommentera inlägget här :