Orkidén som överlevde

publicerat i Växter;
En återupplivad orkidéDen här orkidén har jag skrivit om förut några gånger. Det är den jag fick när Fiona föddes och jag som var en notorisk blomdödare då skrev att den förmodligen hade dödsångest. Men något har ju hänt. Mina fingrar har aldrig vart såhär gröna och allting lever, växer och frodas. Just denna stod för utkastning ett par månader när min mamma övertygade mig om att ge den en chans till. Och ser ni nu? Jag behandlar växterna här hemma som om det vore små bäbisar. Har tittat till min monstera tre gånger idag för att inspektera luftrötter, luftfuktighet och nya blad som kommit! #crazyplantlady
Så får du din orkidé att överleva och blomma igenDet jag gjorde för att få orkidén att överleva och blomma var;
1. Ge den vatten
2. Ställde den i ett ljusare fönster
3. Tog bort en gammal stängel (osäkert om detta ens påverkar)
4. Lär mig av en god vän att man ska tvätta av bladen emellanåt med vatten. Dock inte så det kommer ner i bladfästena. Men den gillar tydligen inte damm på bladen.
Efter den här checklistan började den växa som den aldrig växt förut.
Har ni några bra orkidéhacks?

Taggar: crazyplantlady, grönafingrar, inredmedväxter, orkidé, tips;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

Lyft ur orkidén ur ytterkruka och fyll den med vatten och doppa ner orkidén så allt blir blött, ta ur och häll ur vattnet :). Då får rötterna all vätska som behövs :)

2:a kommentar, skriven , av Amanda:

Dom är så fina<3

3:e kommentar, skriven , av Carin H Brander:

Vi har också en orkidé hemma, som Jonas sköter om som om den vore ett av barnen. Tydligen ska man ställa den under vatten i två timmar med jämna mellanrum istället för att vattna som en normal människa.

Svar: Haha! "Tydligen ska man..istället för att vattna som en normal människa". Jag vattnar som en normal människa och den lever och frodas, men måste testa Jonas knep! Kanske frodas ännu mer då!
Yohanna af Skovde

4:e kommentar, skriven , av Petronella:

Ljus från flera håll, typ burspråk. Se på färgen på rötterna om de är törstiga (gröna = nöjda). Obeprövat: ge dem en kall period för att de snabbare ska fatta att det är en ny period i livet med blomning. Ljust ner mot rötterna (ej mörka krukor). Tålamod. Det var nog allt.

Svar: Bra tips, tack! Ska testa den obeprövade kalla perioden och se om det verkar funkar! :)
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :