Föräldrar - ge er bästa tips!

publicerat i Fiona;
Fiona har alltid sovit bra. Det har vart hennes grej och det har alltid vart förutsägbart. Hon somnar relativt snabbt och ibland direkt och hon brukar sova länge på dagen. Men nu har det börjat hända grejer.
Hon har hoppat över dagsvilan flera dagar på raken, även på dagis då hon är betydligt tröttare än hemma. Hon kan också vakna mitt i natten och vara vaken en timma. Igår somnade hon inte på två timmar (!) och vi kan inte riktigt greppa varför.
Jag antar att det är någon fas men jag vet inte vad fasen beror på. Om hon har växtvärk, är mer mammig eller pappig eller om hon strejkar för att det är kul att testa det och se vad som händer.
I såna här lägen när vi inte riktigt känner igen vår dotter är jag mer ute efter att förstå varför än att åtgärda det. Det finns perioder för allt och det ska få vara så också men nu är jag helt inte med på vad hon sysslar med.
Alltså, i korta drag, en tvååring som drar in på sitt sömnbehov även om det borde vara för tidigt för henne att ens brörja hoppa över dagsvilan. Är det någon av er som har ett barn som gjort detta med? Kom ni fram till vad det berodde på?

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Amanda Jona [SPONTAN]:

Håller tummarna för att ni hittar en bra lösning! :)

2:a kommentar, skriven , av Mirre - Sweetwords:

Bellis hade också en period hon var extra bökig, vet dock inte exakt om det var däromkring, men de är ju inte så stor skillnad mellan dem och jag tror det beror på att de snappar upp mer om dagarna som de bearbetar då på natten varav det kan vara svar på det. Prova att ge gröt eller något typ 1h- 30min innan hon ska sova kanske hon är mer nöjd och vill sova hela nätterna igen.

Samt sådär gjorde Bellis också när hon fasade ut sog själv från dagsvilan, det GIIIICK INTE att få henne sova då, då var hon i samma ålder som Fiona, hon hade inte ro i kroppen. När de är väldigt trötta på kvällen sover de ju en mer sammanhängande sömn då de väl somnar och då brukar det leda till att de kan vakna tidigare.

Men det på natten får jag för mig att hon är hungrig eller så, kanske har en extra växtspurt nu och är mer rörlig än innan och kräver lite extra. så kanske ett extra mål kan göra susen, men svårt att svara exakt, det beror ju också på om man får i dem det också vill säga, Bellis kan ha dragkedja på mun ofta

Dessutom då Bellis var i en lite sämre sömnperiod så var det alltid lugn lek och trappa ner så hon var lugn då hon somna annars återspeglade sig det lätt på natten, märkte man på sömnen

Då de snappar upp mer också så blir de ju än mer att bearbeta på natten och om de vaknar till då kan det ju vara svårt för dem att somna om direkt

ja dessa barn alltså om man hade facit i handen hela tiden

Svar: Tack för svaret! <3
Yohanna af Skovde

3:e kommentar, skriven , av Josefine Johannessen:

Hoppas det blir bättre snart!!

4:e kommentar, skriven , av Mamma Malin:

Vet flera tvååringar som inte sover middag så för mig är det inte konstigt men förstår att det är lite jobbigt om hon vaknar och är vaken så länge dessutom :O

Svar: Oh my, det kanske börjar nu då?!
Yohanna af Skovde

5:e kommentar, skriven , av Lisa Karlberg:

Jag minns inte! Fast visst ha de flera såna knäppfaser. Tror dock inte att det är för tidigt att sluta med vilan. Det brukar väl ske vid ca 2?

Svar: Fiona fyller två år nu i februari så det kanske är dags för det nu då! Ikväll däckade hon dock som vanligt, skönt det :)
Yohanna af Skovde

6:e kommentar, skriven , av Netti Starby:

Min dotter ville inte sova på dagen när hon var runt två år medan grabben hade mera sovbehov. Hoppas att hon kommer att sova bättre på nätterna snart! Kramis

7:e kommentar, skriven , av Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Hoppas ni hittar en lösning :)

8:e kommentar, skriven , av Tilda Barkselius:

Åh nej vad jobbigt att sömnen krånglar just nu, hoppas det snart blir bättre för henne!

9:e kommentar, skriven , av Carolina cuevas:

Vi har samma problem med våran son som blev 2 år nyligen.Vissa dagar hoppar han över vilan och visa dagar vilar han. Han har väldig svårt att komma till ro om kvällarna och nattningen kan ta från 5 min till 2 timmar.

Svar: Vi har börjat testa med att sätta på en saga (cd-skiva) för att få henne att fokusera på att lyssna. Hittills funkar det ok! Hoppas det går över eller att ni kommer på något bra knep!
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :