DIY - Sticka chunky knit av fleece

publicerat i DIY, Inredning;
Jag har gjort två inlägg tidigare om hur jag stickar chunky knit-plädar. Dessa inlägg hittar ni här och här. Jag gör ett tredje inlägg med en crossover mellan de andra två inläggen och mer tydliga bilder för hur man faktiskt gör själva garnet som är grunden i filten. 
Det du behöver är en vass sax. Investera i en speciell sax som du använder enbart för textil är mitt bästa tips. Och förutom en sax så behöver du fleecefiltar! Jag köpte dessa på Jysk för 19 kr styck och jag använde mig av nio stycken filtar. Vad som är viktigt innan du sätter igång är att du vecklar upp filten och provar dra i den. Ena hållet kommer vara betydligt mer strechigt än det andra och det är den strechigheten som gör att det går att göra garnet. När man väl hittat var det är strechigt så ska man klippa jämns med det strechiga. Läs vidare ett par steg så tror jag det kommer bli tydligt hur man ska klippa!
Denna bild har jag gjort i paint och visar hur klippningen ska se ut. De svarta strecken är där man klipper. Man gör alltså inte remsor utan lämnar runt 2 cm för att sedan vända tillbaka. På så vis får man en ena lång remsa av fleecefilten. Jag klippte runt 6 cm brett och hade ögonmått så jag satt inte och måttade hela tiden för att få samma bredd på det. Denna metod är rätt förlåtlig så även om det blir lite ojämnt stora remsor så syns det inte på slutresultatet.
När man vänder så klipper man också av hörnen som blir på båda sidor. Detta gjorde jag on the go men man kan spara det tills man har gjort remsan och sedan klippa hörnen. Den största delen av jobbet med denna filt är att klippa fleecetygerna och jag avverkade Prison Break säsong 1 medan jag höll på.
När man har klippt så man fått en enda lång remsa så började magin! Det är även här strechigheten är viktig, alltså att remsan i det här skedet är strechig från höger till vänster så som remsan ligger. Och inte att den är strechigt rakt över uppifrån och ner. Så för att göra garnet nu så tar man ett stadigt tag med en bit remsa mellan händerna och sedan drar man bara. Det går inte att göra fel och det är rätt roligt!
Voila! Så här blir det då. Det stretchiga i filten gör att remsan korvar ihop sig när man drar i det och vi har precis gjort garn av vår fleecefilt. Fortsätt att dra hela den långa remsan såhär och man kan dra rätt hårt. Men man får vara lite försiktig när man drar i vändningen där vi klippte av hörnen.
Din låga remsa bör se ut såhär nu. För att ha ordning och reda på garnet och inte få tjorv i det så nystar jag upp det här till gigantiskt stora och fina garnnystan.
Jag la mobilen bredvid som jämförelse. Alltså de blir skitstora! Och av mina nio filtar fick jag alltså nio stora nystan. Och här är egentligen guiden färdig. Nu är det bara att sticka i valfritt mönster. jag valde slätstickning denna gång och la upp 60 maskor. Den färdiga filten av blev då 123 cm bred och 133 cm lång så jag hade kunna nöja mig med 50 maskor när jag la upp dem. Eller möjligtvis 45. Den här tjockleken tycker jag är snyggast att använda stickor till. Ni kan också kolla de inläggen jag länkade till längst upp i detta inlägg, där har jag lagt upp filmer om hur man stickar med stickor men även med händerna. Till just denna använde jag 25 mm's rundstickor, alltså stickor med en plastslang emellan så hänger filten på dem medan man stickar. Mycket enklare än att rodda vanliga stickor, tror det skulle bli väldigt tugnt men helt klart görbart så det är en smaksak!
Om vi kikar närmare på filten jag stickade så blev den såhär tät. Den blir ganska tung av så pass många fleecefiltar men inte för tung utan mest mysig. När ett nystan tog slut så började jag sticka med ett annat och knöt sedan ihop stumparna på baksidan. De smälter bra ihop med den avigsidan så det är inget som stör.
Har ni någon fråga så får ni gärna kommentera! Gillade ni inlägget får ni också gärna trycka på hjärtat längre ner. Materialkostnad för denna blev 171 kr och det tog mig runt 12 - 15 timmar effektiv tid att bli färdig med den. Men då jobbar jag heltid och hinner inte sitta med det varje dag. Det är inget evighetsprojekt men en del tålamod med klippandet rekommenderas :)
Save

Taggar: DIY, chunky knit, fleecegarn, garn av fleece, jysk, jyskhack;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Gabriella :

Såå himla fina!!

2:a kommentar, skriven , av Amanda:

Men wow, så kreativ du är! Blev sååå fint!!

Har just nu en tävling på bloggen, skulle betyda mycket om du ville vara med!

Svar: Tack! :)
Yohanna af Skovde

3:e kommentar, skriven , av Mirre:

Men waoow läckert snacka om att ha gjort den helt från början till slut

4:e kommentar, skriven , av Malin:

Suuuuperfin! :D

5:e kommentar, skriven , av Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Men du så fint :D

6:e kommentar, skriven , av Lorissa Lovebomb:

så sjukt snyggt!! Och smart att göra "garnet" själv :D

7:e kommentar, skriven , av Heléna:

Så snyggt! Önskar jag kunde sticka.. Men jag läste nåt att man inte ska använda sin vanliga dyra tygsax till fleece för den blir slö fort och sen läste jag det här! "Fleece är ett material som brinner (smälter) fort, värt att tänka på när man syr till exempel friluftskläder, lägereldsfiltar etc." Men kunde jag sticka skulle jag lätt göra en sån, dom säljer ut fleecefiltar på ikea nu för 9 kr st eller liknande.

Svar: Du kan alltid lära dig! Om du är sugen alltså, var lättare än vad jag trodde, lärde mig för typ ett år sedan kanske. Det med saxen stämmer nog! Min sax är slipbar så det är tur. Och ja den filten får man vara noga med var man placerar och ha det i åtanke. Tack för att du skrev det!
Yohanna af Skovde

8:e kommentar, skriven , av Rebecha:

Jätte fint. Har ännu inte testat att göra med små stickor, utom på två kuddfodral. Måste testa det också :)
Själv gör jag mina med jätte stora stickor och alt. Armvirkar.

Svar: Tack! :) Ska testa kuddfodral nu med, men med stickor, hehe. Blir så trött i armarna av armstickning. har du något superknep för att orka längre?
Yohanna af Skovde

9:e kommentar, skriven , av Rebecha:

Jätte fint. Har ännu inte testat att göra med små stickor, utom på två kuddfodral. Måste testa det också :)
Själv gör jag mina med jätte stora stickor och alt. Armvirkar.

10:e kommentar, skriven , av Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Så otroligt fint! :D

Svar: Tack! :)
Yohanna af Skovde

11:e kommentar, skriven , av ullie:

Alltså ja måste sticka mej en verkar så himla fint o framförallt roligt

Svar: Tack! Stickorna som du frågade om kommer från alpacaofsweden.se :)
Yohanna af Skovde

12:e kommentar, skriven , av PLAINDAYS:

Men gud så smart! Önskar jag kunde sticka.

Svar: Du kan lära dig? Började sticka för typ ett år sedan och det var inte alls så svårt som jag trodde!
Yohanna af Skovde

13:e kommentar, skriven , av My Nadja Luong Phan:

Wow! Så kreativt! Detta måste jAg prova!

Svar: Gör't! :) Länka gärna sen om du vill så jag får se hur det blev :)
Yohanna af Skovde

14:e kommentar, skriven , av Felicia:

men åååh wow

Svar: Tack! :)
Yohanna af Skovde

15:e kommentar, skriven , av Rebecha:

Bästa tipsen ang a.stickningen är sitta bekvämt och garnet är upprullad så de följer lätt. Många ggr står jag i slutet, blir varmt och skönt att sträcka på sig. Ser fram emot att se dina blivande kuddar :)

Svar: Bra tips! Ståsticka känns ju till och med typ hurtigt ;)
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :