Sex sätt att boosta din kreativitet på

publicerat i DIY, Tips;
Jag ska börja med att säga att jag inte är ett kreativitetsproffs, men jag är kreativ. Så se det som tips från en lekman till en annan. Det handlar om kreativitet och skapande och hur man egentligen kommer igång med det. Oavsett om man bloggar, målar, skriver böcker, lägger pärlplattor eller gör keramikfigurer så är man kreativ. Och hur sjutton är man det då, kan man fråga sig.
Jag får ofta höra att jag är kreativ och folk undrar hur jag kan komma på allt och de önskar att de själva var det. Och här kommer jag med det tråkiga svaret men som fantastiskt nog är sant - alla kan vara kreativa! Se det som kondition. Om du aldrig springer och ger dig ut för att springa milen så kommer du förmodligen inte orka och tycka att det var jobbigt och svårt. Men om du börjar med en kort sträcka och sedan ha kontinutet i träningen så kommer du såsmåningom orka en mil. För min del funkar kreativitet på exakt samma sätt. Så, mina bästa tips för att komma till den kreativa milen är;
1. Samla inspiration och fundera på vad du vill göra. Internet är fullt av massa roliga DIY-idéer som man antingen kan göra eller modifiera. Det handlar om att börja någonstans. Jag brukar börja med enkla och säkra grejer om jag haft en kreativ svacka för då vet jag att jag kommer igång igen. Jag samlar idéer på Facebook, instagram, min telefon, pinterest, på mitt skrivbord hemma, i min hjärna och jag har även ett gäng bokmärken på datorn.
2. Första projektet rekommenderar jag att vara enkelt och genomförbart inom kort tid. För att få det klart och känna den boosten att man har klarat det. Så börja inte med att sticka en stor ylletröja, utan snarare en barnkofta (eller något ännu mindre). Måla heller inte störst tavlan utan börja med något litet. Målet är att bli färdig med projektet och när du är klar - ge dig själv cred för det!
3. Ta till dig av komplimanger för det. Jag är absolut inte sen med att posta något på sociala medier när jag har gjort något. Dels för jag tycker det är roligt när jag får fina kommentarer men också för att jag gillar att se vad andra pysslar med.
4. Gör det för att det är kul. Jag skulle aldrig sätta mig ner och måla realistiska hus med blyertspenna - just för att jag inte tycker att det är roligt. Och är det inte roligt så är det inte utvecklande heller och jag har inget tålamod till det. Kreativiteten öser jag på sånt jag tycker är roligt...
5.. men utmana dig själv. Prova gärna saker, om inte annat för att du ska veta om det var din grej eller inte.
6. Jämför dig inte med andra. Det är jag jättedålig på men det är bland de viktigaste grejerna. Det du ser på internet kanske en yrkespysslare har gjort (ja de finns!) och det är inte rättvist att jämföra med. Kreativitet är också väldigt unikt så det den andra skapar är något som bara den kan göra. Inspirerar gärna och låna idéer men jämför inte och säg till dig själv att det inte är någon idé. Kom ihåg också att din kreativitet är som bäst när du är inne i det flowet. Den kreativa milen kräver att man faktiskt jobbar på kreativiteten.
Så, det är bara att börja! Och här är en del saker som direkt får min hjärna att börja fundera på vad jag vill göra; Gå på loppis och titta efter saker - vad kan du göra om? Kan man spraya en keramiktavla helt vit? Ja, klart man kan! Har du en snygg t-shirt med dålig form, hur många sätt kan man sy om den på? Vilken inredningsdetalj vill du ha hemma? Och kan du göra den billigare själv? Känner du någon i din närhet som är grym på linoliumtryck, stickning eller oljemålning, kan den personen lära dig mer om det? Gå på en pysselbutik och fråga personalen om något ser roligt ut vad sjutton det är och hur det funkar. Decoupage har jag inte testat så mycket men det är enkelt och kul, man limmar servetter på valfritt föremål. Gå in på instagram och kolla hashtaggen #DIY och njut av all inspiration som hela tiden uppdateras utifrån trender och nya sätt att vara kreativ på.
Har du något annat tips för hur man kan boosta sin kreativitet? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av clara-sofia :

Så fina och kreativa grejer!

2:a kommentar, skriven , av Mirre - Sweetwords:

Så otroligt många bra tips och fina grejer du gör, önskar jag hade samma ideeer att fullfölja

3:e kommentar, skriven , av Dixi Wonderland:

Jag har testat på så mycket som att måla med oljefärg, sy osv men stickning och virkning är verkligen det som jag älskar att göra :D När man hittar det man älskar så finns det inget bättre :D

4:e kommentar, skriven , av Lorissa Lovebomb:

jag har inga direkta knep för kreativitet, men det känns helt okej. Ibland har jag det bara, ofta (tyvärr) när jag mår mycket dåligt, haha :P

5:e kommentar, skriven , av Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Vilket bra inlägg :D

6:e kommentar, skriven , av Zyllah:

Det här är verkligen sååå sant. Det är så roligt när man verkligen hittar sin grej. <3

7:e kommentar, skriven , av mammansprinsessor:

Så duktig du är så mkt man vill göra som aldrig blir av:) kram

Svar: Tack! :) Kram!
Yohanna af Skovde

Kommentera inlägget här :