Jylpyssel - Stjärna av garn

publicerat i DIY;
Jag tänkte visa er vad jag och Elliot pysslade med i helgen! Det är ett superenkelt julpyssel (åretruntpyssel?) och jag tror att de flesta har mest av sakerna hemma. Du behöver ett grytunderlägg, trälim, garn, spik, papper och penna och en sax.
Börja med att rita ut en stjärna på ett papper och klipp ut. Jag använde vår ljusstake som form, men att rita på frihand går såklart bra!
Lägg stjärnan som mall på grutunderlägget och tryck ner spikar. En spik vid varje hörn eller spets. Korkunderlägg är mjuka så det behövs ingen hammare.
Blanda sedan ut trälim med vatten. Jag körde ungefär 60/40 fördel trälim men det är inte så petnoga. Ha bara inte för mycket vatten.
Klipp av en bit garn, jag tog ca 1,5 meter och doppa det i byttan med vatten- och trälimsblandningen en lite stund (jag gjorde i max fem sekunder så det behövs inte länge alls).
Dra upp garnet genom fingrarna. Alltså att du håller garnet mellan tummen och pekfingret för att få bort överflödig limsörja.
Knyt fast tråden på en spik och dra sedan runt tråden mellan spikarna. Var noga med att få till stjärnformen (om ni nu gör en stjärna) men annars är det bara att balla ur. Man kan såklart stoppa ner mer spikar i stjärnan om man vill ha mer spikstopp som man kan sno garnet runt.
När jag var färdig knöt jag ihop slutet på garnet med början på garnet. Tog ni för lite garn så är det bara att ta mer på samma form. Det torkar ändå ihop så det gör inget om man har olika garnstumpar. Som ni ser gjorde jag lite mer virrvarr i mina stjärnor och Elliot körde med den mer cleana stjärnstilen.
Det är i allra högsta grad ett barnvänligt pyssel om man förbereder. Har man mindre barn som vill vara med men inte bli kladdiga så går det bra att bara tvinna snöret runt spikarna. Det stelnar såklart inte, men man kan vara med och göra samma sak som sitt eller sina syskon. För små barn rekommenderar jag dock att man spikar fast spikar i en planka, de går att ta ur underlägget om man vill. Elliot är sju år nu men hade kunna göra detta vid 4-5 års ålder. Att snurra garn är ingen kärnfysik.
När det har torkat så är det bara att få loss spikarna från underlägget och sedan från stjärnan. Formen håller sig och detta är ypperligt om man vill ha fina stjärnor hemma. Jag skulle dock rekommendera att man ser till att all tråd torkar en bit ovanför själva underlägget så inte garnet torkar fast i underlägget (gissa vem som lyckades med det? ;) :)
Förutom att göra stjärnor så kan man göra vilka former man vill. Man kan även använda olika färger på garnerna eller olika tjockt garn.
Något jag tror skulle vara skitfint är att göra massa små stjärnor i rött garn och ha som julgranspynt. How about that? Spikarna och underläggen funkar förresten att använda som vanligt sen. Visst har de lite limspill på sig men det har torkat in och är funktionsdugligt. Ska väl dock rekommendera att man vänder på underläggen så man inte får lim på kastrullerna.
Stjärnorna har jag numera hängt upp i vår öppning mellan köket och vardagsrummet. De är rätt sköra så det är inget Fiona 2 år får springa omkring med. Men de är superenkla att göra, riktigt fina och roligt att göra!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så fina de blev

2:a kommentar, skriven , av Gabriella :

Åh såå fina!!

3:e kommentar, skriven , av Marie:

Men oh så fina och kan inte begripa vad du får allt fint ifrån

4:e kommentar, skriven , av Sara:

Åh måste prova! :) Du får gärna göra fler sådana här diy inlägg, älskar sånt! :D

Svar: Ska försöka göra det :)
Yohanna af Skovde

5:e kommentar, skriven , av Sara:

Åh måste prova! :) Du får gärna göra fler sådana här diy inlägg, älskar sånt! :D

6:e kommentar, skriven , av Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Åh jättefint verkligen :D. Länkade förresten till din blogg eftersom jag köpte lika disneyfigurer som dig från Panduro, hoppas det är okej? Annars tar jag bort länken :)

7:e kommentar, skriven , av Amanda Jona [SPONTAN]:

Men åh så smart!

8:e kommentar, skriven , av liamochmelvin.blogg.se:

MÅSTE KÖPA LIM! :D

Svar: Do it! :)
Yohanna af Skovde

9:e kommentar, skriven , av Sandra:

Detta blev ju hur fint som helst! Kände att jag borde prova!

10:e kommentar, skriven , av Mamma Malin:

Vad pysslig du är! Så roligt! Och, är det bara som det ser ut eller är Elliott och Fiona ganska lika varandra?

Kommentera inlägget här :