Årets julkalender - Rituals

publicerat i Smink, naglar & hår;
Imorgon är det dags och jag är som ett litet barn på julafton. Äntligen är det julkalenderdags och därmed dags att öppna den här skönheten. Det är en kalender från Rituals och jag är så taggad på att börja sprätta upp luckorna. Har helt seriöst övervägt att tjuvöppna den innan men tänkte att jag skulle behärska mig. Jag hittar den dessvärre ingenstans att köpa om man skulle vilja lägga vantarna på den. Tänkte återkomma sedan med allt innehåll från den.
Har ni någon julkalender?

Nya glasögon

publicerat i Everyday;
En sak som många inte vet om mig är att jag har glasögon, ibland, när jag orkar. Har ett litet synfel så ser inte suddigt utan men mitt huvud säger till efter ett par timmar utan så det är dags att jag börjar använda dem. Speciellt när jag syr, stickar eller virkar för då kommer sakerna ännu närmare ögonen. Jag har ett par terminalglasögon på jobbet men ville uppdatera mig med ett par till nya som jag tycker är snygag på riktigt. Mina andra är mer att de funkar.
Jag har ett recept på glasögon så jag brukar beställa från Favoptic. En cool grej de hade sist är att man kan ladda upp en bild på sig själv och då ser man hur alla glasögon ser ut på den, amazing! Det gjorde valet enklare. Jag klickade hem fyra bågar som jag har testat och bestämt mig för ett par. Dessa som jag har på bilden är alltså provbågarna, nu ska jag bara göra klart beställningen och sedan är de i brevlådan om ett par dagar. SÅ SJUKT SMIDIGT! Man kan bara sitta hemma och allt blir klart snabbt. Billiga är de också vilket är rätt gött ifall Fiona kniper tag på dem och provar dem och de går sönder.
Ps 1. Gårdagens outfit är bäst, ful jultröja
Ps 2. Jag är inte sponsrad av Favoptic. Men önskar att jag var det. Smidiga tjänser är right up my alley
Ps 3. Lägg märkte till ett hav av skor som ligger bakom mig. #hejvardag

Jylpyssel - Stjärna av garn

publicerat i DIY;
Jag tänkte visa er vad jag och Elliot pysslade med i helgen! Det är ett superenkelt julpyssel (åretruntpyssel?) och jag tror att de flesta har mest av sakerna hemma. Du behöver ett grytunderlägg, trälim, garn, spik, papper och penna och en sax.
Börja med att rita ut en stjärna på ett papper och klipp ut. Jag använde vår ljusstake som form, men att rita på frihand går såklart bra!
Lägg stjärnan som mall på grutunderlägget och tryck ner spikar. En spik vid varje hörn eller spets. Korkunderlägg är mjuka så det behövs ingen hammare.
Blanda sedan ut trälim med vatten. Jag körde ungefär 60/40 fördel trälim men det är inte så petnoga. Ha bara inte för mycket vatten.
Klipp av en bit garn, jag tog ca 1,5 meter och doppa det i byttan med vatten- och trälimsblandningen en lite stund (jag gjorde i max fem sekunder så det behövs inte länge alls).
Dra upp garnet genom fingrarna. Alltså att du håller garnet mellan tummen och pekfingret för att få bort överflödig limsörja.
Knyt fast tråden på en spik och dra sedan runt tråden mellan spikarna. Var noga med att få till stjärnformen (om ni nu gör en stjärna) men annars är det bara att balla ur. Man kan såklart stoppa ner mer spikar i stjärnan om man vill ha mer spikstopp som man kan sno garnet runt.
När jag var färdig knöt jag ihop slutet på garnet med början på garnet. Tog ni för lite garn så är det bara att ta mer på samma form. Det torkar ändå ihop så det gör inget om man har olika garnstumpar. Som ni ser gjorde jag lite mer virrvarr i mina stjärnor och Elliot körde med den mer cleana stjärnstilen.
Det är i allra högsta grad ett barnvänligt pyssel om man förbereder. Har man mindre barn som vill vara med men inte bli kladdiga så går det bra att bara tvinna snöret runt spikarna. Det stelnar såklart inte, men man kan vara med och göra samma sak som sitt eller sina syskon. För små barn rekommenderar jag dock att man spikar fast spikar i en planka, de går att ta ur underlägget om man vill. Elliot är sju år nu men hade kunna göra detta vid 4-5 års ålder. Att snurra garn är ingen kärnfysik.
När det har torkat så är det bara att få loss spikarna från underlägget och sedan från stjärnan. Formen håller sig och detta är ypperligt om man vill ha fina stjärnor hemma. Jag skulle dock rekommendera att man ser till att all tråd torkar en bit ovanför själva underlägget så inte garnet torkar fast i underlägget (gissa vem som lyckades med det? ;) :)
Förutom att göra stjärnor så kan man göra vilka former man vill. Man kan även använda olika färger på garnerna eller olika tjockt garn.
Något jag tror skulle vara skitfint är att göra massa små stjärnor i rött garn och ha som julgranspynt. How about that? Spikarna och underläggen funkar förresten att använda som vanligt sen. Visst har de lite limspill på sig men det har torkat in och är funktionsdugligt. Ska väl dock rekommendera att man vänder på underläggen så man inte får lim på kastrullerna.
Stjärnorna har jag numera hängt upp i vår öppning mellan köket och vardagsrummet. De är rätt sköra så det är inget Fiona 2 år får springa omkring med. Men de är superenkla att göra, riktigt fina och roligt att göra!