Lifehack - Blomjord med gele

publicerat i DIY;
Jag har skrivit om detta innan men väljer att göra det igen bara för att det är ett sånt himla bra tips! Ser ni den lilla skålen till höger i bild med gele i? Det får man om man tar en oanvänd blöja och lägger ner den i vatten. I blöjor finns det ett pulver som har för uppgift att suga åt sig vätska och det pulvret blir till den här gelen som finns i skålen. För att kunna plantera med den så adderar man bara gele i blomjorden och blandar det. Jorden ska bli rätt fluffig men det är ingen exakt vetenskap. Säg 60/40 fördel blomjord så räcker det bra!
Vad är poängen då? Den här gelen binder vattnet och det gör att vätskan inte dunstar bort. Så länge blomman är törstig så dricker den men den drunkar inte i vattnet. Det gör att man kan vattna en gång i månaden, eller som jag gör, typ varannan månad. När man väl vattnar så häller man på rikligt med vatten och då sugs det upp igen och blir till samma gele som innan.
Det kostar nästan ingenting (eller ja, en blöja) och den här gelen funkar i flera år. När jag har slaktat en blöja så får man väldigt mycket gele men den jag inte behöver har jag i en skål ute i förrådet. Om gelen har börjat torka ihop så häller jag bara på mer vatten när jag ska planera om nästa gång. Man kan även om man vill ha bara gele i en vas om man har snittblommor, det ser riktigt kul ut och vattnet håller mycket längre i vasen.
Jag har gjort detta i drygt ett år och ingen blomma har självdött hittills så för oss är det klockrent som inte har vattna blommor på priolistan eller rentav glömmer av det ungefär hela tiden. Gelen har dock ett max för hur mycket den kan suga upp och om det blir för mycket vatten så blir jorden istället för blöt och då kan blomman drunkna eller må dåligt.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Amanda Jona [SPONTAN]:

Men hallå, hur smart?? Själv har jag aldrig lyckats hålla en blomma vid liv så måste testa detta!

Svar: Då borde du definitivt testa! Mycket roligare att köpa växter också nu när man vet att de inte självdör inom en vecka :)
Yohanna af Skovde

2:a kommentar, skriven , av Netti Starby:

Vilken smart grej som jag aldrig har hört talas om tidigare! :-D Kramis

3:e kommentar, skriven , av Mamma Malin:

Har läst om detta tidigare och det låter lite intressant :)

4:e kommentar, skriven , av Mirre:

Men så bra tips, smart att komma på det =D, kul att det fungerar

5:e kommentar, skriven , av Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Smart och verkligen bra tips :D

Kommentera inlägget här :